Meer over burenhulp

Burenhulp. Iets voor een ander doen. Denk aan:

  • dingen die maar af en toe voorkomen (bijvoorbeeld helpen bij een klusje) en dingen die vaker terugkomen (bijvoorbeeld samen met iemand koken)
  • dingen die veel tijd kosten (bijvoorbeeld iemand meenemen voor een dagje uit) en dingen die weinig tijd kosten (bijvoorbeeld iemand naar de het zwembad brengen)
  • dingen die van te voren af te spreken zijn (bijvoorbeeld iemand meenemen voor een kopje koffie) en dingen die ad hoc moeten gebeuren (bijvoorbeeld oppassen omdat de vaste oppas ziek is)
  • dingen die heel praktisch zijn (bijvoorbeeld helpen in de tuin) en dingen die meer sociaal zijn (bijvoorbeeld kinderen op school voorlezen).

In veel gevallen gaat het om burenhulp op basis van vrijwilligheid. Maar het kan ook gaan om het verlenen van diensten in ruil voor een financiële vergoeding. Of om wederzijdse hulp (dienstenruil). De bewoners bepalen met elkaar hoe ze dit organiseren. Hierbij krijgen ze hulp van een begeleider / coach.

De burenhulp richt zich op alle bewoners, dus niet alleen op de bewoners met een beperking. Van iedereen die in de buurt woont, wordt verwacht dat ze iets kunnen en willen doen. Daar staat tegenover dat iedereen ook gebruik kan maken van de burenhulp.

In de wijk zijn ook professionals aanwezig voor de ondersteuning van mensen met een beperking. Zij doen die dingen, die redelijkerwijs niet door anderen gedaan kunnen worden en waar zorgkennis noodzakelijk is. Zij werken nauw samen in de steuncirkel van familieleden, vrienden, vrijwilligers en buren die een rol spelen in het leven van iemand met een beperking.

Meer weten over burenhulp? Kijk op de pagina Veelgestelde vragen!

 

Textgrootte aanpassen Grotere letter Kleinere letter afdrukken
resultaten sluiten